DCD EN SPELEN OP DE SPEELPLAATS
Onderaan deze pagina zijn steekkaarten met grof -en fijnmotorische spelletjes te vinden voor lagere schoolkinderen, met of zonder de diagnose van DCD. De bedoeling is dat ze deze spelletjes zelfstandig kunnen spelen op de speelplaats. Deze leerkrachtenbundel dient ter ondersteuning, indien de kinderen vragen hebben. Per onderwerp zijn er verschillende moeilijkheidsgraden: groen, oranje en rood, respectievelijk gemakkelijk, middelmatig en gevorderd.
Het doel van deze kaarten is om kinderen met DCD de kans te geven om zelfstandig op de speelplaats te spelen. Dit kan ook samen met andere kinderen om op die manier meer betrokken te raken in het speelplaats gebeuren. De kaartjes dienen als leidraad zodat de kinderen kunnen spelen met een bepaald voorwerp of samen met elkaar. Er kunnen per voorwerp wel aanpassingen gedaan worden om de moeilijkheidsgraad aan te passen naargelang de leeftijd of het niveau van het kind, bijvoorbeeld: een kleinere bal of een grotere hoepel gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat de kinderen al het materiaal opruimen na de speeltijd en alles vlot verloopt hebben wij nog enkele praktische tips opgelijst en handige documenten toegevoegd in de bijlage van dit document.
De spelkoffer en het nodige materiaal dienen voorzien te worden op school. De leerkrachtenbundel en steekkaarten dienen geprint te worden voor in de spelkoffer.
Downloadbare PDF: DCD op de speelplaats
Steekkaarten
- 1,2,3-piano: 123 piano
- Bal: Bal
- Balonnenspel: Ballonnenspel
- Elastiek: Elastiek
- Happertje: Happertje
- Hoepel: Hoepel
- Knikkeren: Knikkeren
- Rekker: Rekker
- Sjaaltjesdief: Sjaaltjesdief
- Telefoontje: Telefoontje
- Tikkertje: Tikkertje
- Zakdoekje leggen: Zakdoekje leggen
Dit werk werd gemaakt door studenten tweede master Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, afstudeerrichting pediatrie aan de Universiteit Gent
- Myrte Philippeth
- Emilie Puttemans
- Eline Rycx
- Elina Simoen
- Lara Smis
- Marie-Laure Vermaerke
Academiejaar 2021 - 2022